teisipäev, 26. veebruar 2019

Oh te kuramuse kassiraiped!!!!
 Vot selliste sõnadega tervitas meie muti meid üleeile õhtul konserviraha tegemast tulles.
Sa püha kassijumal!
Me saime pea - aegu reaalselt peksa!!
Ja mis me siis nii väga ära tegime?
Üldsegi mitte midagi nii väga halba, et meie peale peaks kogu oma vängeima sõnavara ära kasutama.
Vaat, meie muti tegeles terve oma vaba päeva täiesti lauslollusega.
Kraamis rehe alt välja mustad toredad plastkarbid (sellised paraja suurusega, mille sisse söögitegijad panevad igatsugu salateid ja inimestele meeldivaid toidupläginaid.) Peremees on talle neid ikka oma töö juurest tassinud koos koerakonnadele mõeldud palukestega.
Peremees on meil miskis suures söögiaugus tööl. Ta pidi seal seda jooki kokku segama, mis mõjub inimestele samamoodi nagu meile palderjan, Et kui joovad, siis alguses naeravad, siis püherdavad ja pärast magavad lörinal..
Olgu, peremees peremeheks, tema juba oma häälepaelu meie peale ei kuluta.
Muti aga!
Tassis need karbid tuppa, pani kööki lauale ritta, ning hakkas siis neisse mulda kühveldama, ise vigises veel miskit kevadelaulukest.  Vähe sellest, ta riputas kastidesse veel mingitest piltidega pakikestest linnutoidu moodi puru kah ja patsutas kõik kenasti siledaks. Siis tegi mulla märjaks ja pani akna alla suure kirstu kaanele kastid ritta.
Tore on!
 Kuid kus siis meie nüüd peesitame ja päikeselaike püüame?
 Vahtisime küll õnnetute nägudega muti poole, aga ta vaid vibutas oma konksus sõrme, mis tähendas vaid üht - kirstu peal peesitamisega on lõpp.
Olgu, olgu, ei peesita siis seal!
Järgmisel päeval läks muti hommikul tööle ja meie Minniga hakkasime toas pätti ja politseid mängima.
 Ja oh sa paganamas!
Mänguhoos läksid mul täiesti meelest need muti karbid. Olin parasjagu sisse elanud hiirte sarimõrvari rolli, keda kasside politsei üritas tabada, kui ma põgenemishoos kõigi oma nelja jalaga keset neid karpe end leidsin. Vähe sellest, hetk hiljem leidis ka meisterjälitaja Minni end nende keskelt.
Proovisime siis käpp käpas sealt vaikselt ära tulla, kuid need reeturlikud kastid tulid kaasa.
Keset seda segadust leidis tarkur-Minni hea idee, et ega muld ei tohigi kastides olla. Mulla koht ongi maas.
ja mutil oli ilmselt mingi kevademeeltesegadus, et hakkas peenraid  kastidesse tegema. Me aitame ja teeme nii, nagu ikka õige on.
Laotasime kogu mulla ühtlaselt toapõrandale laiali - ja siis muti tuli!!!!!
Uskuge mind, sellist kraaksatust, mis muti kurgust tuli ei tee vist isegi muti tuttava tädi Reedu vares kah mitte.
No tänaseks on muti juba ennast kogunud, ning suhtleb meiega taas. Kuid terve peenrarajamisele järgnenud öö veetsime me Minniga diivani taga. Iga meie poolt kuuldavale toodud lepituspiuksu peale käis vastuseks vaid kraaksatus. No ei ole kerge see meie elu mutiga, ükspuha palju püüad teda aidata, ikka läheb midagi valesti.
Aga sõnavara suhtes sain küll targemaks. Peale Kõldu kaagi, ja kassiraisa, on olemas veel kuramuse kassiraiped, karvakonnad,  muidusööjad, sitameistrid. Oh, kõik ei tule enam meeldegi. Äkki Minni mäletab!
Lähen küsin ja värskendan oma mälu.

kolmapäev, 13. veebruar 2019

Otsustasin siin paar nädalat tagasi, et aitab jamast, ning vaatan endale kodus mõne meelepärase töö. kuna hiired on juba likvideeritud, ning linnuvaatlus hakkab ka end ammendama. 
Pealegi ei toimu lindude seas mingeid muutusi. Ikka need ühed ja samad näod. Tihased on juba varsti teretuttavad.
Vaatasin siis majapidamises ringi, et mida tegema hakata.
No ei tulnud miskit head mõtet.
Muti hakkas parasjagu sättima end küla peale, ning ma kasutasin juhust ja põrutasin õue patseerima. Et äkki värskes õhus puhub karvad klaarks, ning tuleb idee.
Ja ta tuligi!!
Olin vist muti auto nurga taha kadudes jõudnud teha hoovil vaid pisikese tiiru (suurt ei saa teha, sest muti on laisk,ning ei kaeva tervet hoovi lumest välja), kui märkasin veranda küljes redelit. Ma olen redeleid enne ka muidugi õues näinud, kuid nad on alati väga  mittehuvitavate seinte ääres. Näiteks on hiigla pikk puust redel otsaseinas. Ulatub ilusti pööninguluugini, kuid - ma ei saa seda luuki lahti mingi valemiga. Pool suve üritasin minna toa peale inspekteerima, aga tulutult. Minni ka ei saa, ta proovis koos minuga.
No olgu. Meil on veel mingi pisike plekist redel, mlle muti kõveraks kukkus kui tahtis maja  ilusaks teha, kuid sellega ei ulatu isegi poolde seina. Pealegi pani muti sellise paugu sellele redelile, kui räästast alla sadas, et redelike ei püsi enam püsti.
Kuigi jah, nüüd kui muti õhulend meelde tuleb, siis ajab ikka vurrud kikki küll. Ta pikeeris sealt alla nagu pääsuke. Maandudes oli värvipurk kõhu peal laiali, ning ise undas kuidas jaksas.  Me Minniga proovisime teda püsti aidata, kuid määrisme end ära. Muti oli pärast tige nagu herilane, kes on pudelisse pandud. Muudkui lonkas ja  pinises terve päeva.
Ise oli süüdi, kaalugu ennast enne kui ronima hakkab kuhugi. Ohutus ikka ülekõige, nagu Minni ütleb.
Aga olgu, tahtsin hoopis oma ideest rääkida.
Niisiis redel ja veel suunaga veranda katusele.
Voilaa! Kõrgused on mind titest peale paelunud. Suvel sai ju kogu aeg puude otsas ja heinaküün katusel oldud.
Heinaküün oli veel eriti tore, sest sinna katusele ei suutnud Mnni järgi turnida. Üritas mitu korda, kuid ei suutnud nii kõrgele hüpata, et saaks küüned katuseääre taha.
Ma sain teda seal kogu aeg kiusata ning rääkida, mida ma sealt kõrgelt näen. pool panin juurde kah, et põnevam oleks, ning upsakat Minni saaks kadedaks teha.
Minn muidugi oli kaval nagu alati. Ronis kuuri kõrval kasvava kastani latva, ning tõmbas mulle valetamise ja narrimise eest vee peale.
Pärast sain veel füüsiliselt ka nahutada õue peal.
Kuid nüüd! Mutti pole, Minni ka toas. Koerakonnadest minu keelajat loomulikult pole, ja redel on ÕIGE koha peal. Jess!
Kribinal tormasin kõrguste poole.
Veranda katusel oli mõnus, Muti ja peremees olid sealt kõik lume ära lükanud, ning sai rahulikult patseerida. Ja siis mul tuligi mõte, et aitan neid natuke ja lükkan kogu maja katuselt selle vastiku lume ära. Küll ma pärast need karupüksid ka kuidagi lumepallidest puhtaks kisun.
Läksin siis tasakesi sumbates katuseharjale välja, et hakkan ülevalt alla seda lund ajama.
No kus oli vaade! Ma nägin isegi metsa taha natuke ma arvan. Ja kaugel kaugel oli suur tee, mida mööda vurises palju autosid. Nautisin parasjagu kõike seda ilusat, kui muti koju tagasi kolistas oma tõllaga.

Teades, et ta hakkab kohe riidu minuga kiskuma, peitsin end katuseharja taha, ning tegin partisanimängu. See käib nii, et oled hästi tasa ja liikumatult, ning ainult üks silm  ja kõrvaots võib natsa paista. Ja kissitamisele ei tohi ka reageerida. See on selle mängu kõige raskem osa, sest kunagi ei tea, mida koos kissitamisega pakutakse.
Muti kööberdas autost välja ja jäi äkisti kohutavalt juhmaka näoga maja katust jõllima.Pagan! Mu jäljed olid ju näha!
Tulin siis rõõmsalt nähtavale. Ja oh imet, muti ei teinudki kurja häält. Seisis hoopis nagu jääpurikas. Ei hinganud ka.
Ma siis tahtsin talle näidata, et mida ma kõike katusel oskan teha, ning läksin ulja sammuga korstna otsa.
Teel korstna poole pääses muti suust aga valla miski krooksatus.
Ma kohe ehmusin natuke, et muti on kellelgi prantslasel külas olnud ja kogemata konna söönud.
Ta kogu aeg suvel ütles, kui ma konnadega mängisin, et neid ei tohi süüa, hakkad krooksuma, ning muutud prantslaseks. Ja nüüd on ise muutunud.
Aeglustasin igaks juhuks küll sammu, et iga hetk mutile appi tõtata, kui vaja, aga ei, krooksu rohkem ei tulnud. Ju siis oli vaid ühe konna söönud.
Sain ilusti korstna otsa, ning pistsin pea selles olevasse auku.
Sa püha kassijumal! Poleks ma seda parem teinud!
Mis jube tossuhais sealt tuli!
Vaadake, sel meie mutil on üks lollakas pahe. Nimelt kui ta hommikul üles tõuseb, siis hakkab pliidi alla kõrre otsast tossu puhuma, selle asemel, et külmkappi konservi järgi tormata. Päeval puhub kah kohe mitu korda ja õhtul ka. Peremees toriseb küll, kuid muti ei kuula, ning meie peame ka alati oma sööki kannatlikult ootama, kuni tal toss puhutud.
Ja kujutate ette, see toss on kõik seal korstnas kinni. Imbub ainult tasakesi üle ääre välja, ning mina pistsin oma kallihinnalise nina sinna sisse. Ma olin katuselt maas kiiremini, kui kanakull, kes suvel põllu peal maandumisharjutusi tegi. Ja sama kiirelt kui mina maas olin, oli muti miskipärast minu juures ja mul turjast kinni. No ka nagu kanakull hiirel.
Ma sain niimoodi nahutada, et otsustasin - lükake ise oma tobedat lund katuselt, mina sinna enam ei roni. Ja kui muti hakkab jälle korstnat tossuga täitma, siis hakkan hästi haledalt mäuguma ja ronin talle kukile, et ta oma kõrre ära viskaks ja külmkapi parem lahti teeks.Vot nii!